Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ

Η ξυλογλυπτική είναι η τέχνη της δημιουργίας μορφών πάνω σε ξύλο. Από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας, το ξύλο ήταν το πρώτο υλικό που ο άνθρωπος χρησιμοποίησε σαν εργαλείο αλλά και σαν μέσο έκφρασης, δημιουργώντας ξύλινα είδωλα.

Από την Αρχαία Αίγυπτο μέχρι την Βυζαντινή εποχή, βλέπουμε την εξέλιξη της τέχνης αυτής, μέσα από διακοσμητικά έργα, αλλά κυρίως μέσα από θρησκευτικά έργα, απεικονίζοντας θεϊκές μορφές ή φιλοτεχνώντας τα πρώτα εικονοστάσια, τέμπλα, κ.ά.

Η εκκλησιαστική ξυλογλυπτική ακολουθεί δύο τεχνοτροπίες. Η παλαιότερη διατηρεί την αυστηρότητα της βυζαντινής παράδοσης με θέματα κυρίως διακοσμητικά, που περιορίζονται στο φυτικό στοιχείο και η νεότερη τεχνική, που την χαρακτηρίζει το κεντητό ανάγλυφο με θέματα από ολόκληρες σκηνές της Π. Διαθήκης. Η πολυετής εμπειρία μας, η γνώση της Ιστορίας της Τέχνης και η μελέτη των υλικών, οδηγούν σ’ ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Η Τέχνη της Ξυλογλυπτικής

ΤΟ ΤΕΜΠΛΟ

To Τέμπλο- Ίλτσος Παντελής

Το τέμπλο αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία ενός Ιερού Ναού.
Το ξυλόγλυπτο τέμπλο ήρθε να αντικαταστήσει το μαρμάρινο της βυζαντινής ναοδομίας. Η επιφάνειά του χωρίζεται σε τρεις οριζόντιες ζώνες.

 

Η κατώτερη αποτελείται από ορθογώνια θωράκια ανάμεσα σε χαμηλούς πεσσούς. Ακολουθεί μία ψηλότερη κιονοστοιχία που στηρίζει τις δεσποτικές εικόνες και αποτελεί το καθαυτό εικονοστάσιο, ενώ η Τρίτη ζώνη είναι ένα σύνθετο βαρύ επιστύλιο που κορυφώνεται με την παράσταση του εσταυρωμένου ανάμεσα σε δράκοντες και εικόνες της Παναγίας και του Ιωάννη.

 

Η συγκεκριμένη εργασία έχει ξεχωριστή δυσκολία. Είναι έργο μεγάλης κλίμακας και απαιτεί τεχνίτες με εμπειρία, καθώς και σωστή προετοιμασία των υλικών. Η δημιουργία ενός τέτοιου έργου αποτελεί σημείο αναφοράς για την δουλειά μας.

Η ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

Η Αγία Τράπεζα συμβολίζει τον ζωοδόχο Τάφο του Κυρίου, μέσα από τον οποίο πήγασε η αληθινή ζωή του κόσμου.

 

Στηρίζεται συνήθως σε ένα στύλο, ο οποίος συμβολίζει τον ασάλευτο στύλο της εκκλησίας, το Χριστό, ή σε τέσσερις στύλους, που συμβολίζουν τους Ευαγγελιστές.

 

Με την κατάλληλη επεξεργασία του ξύλου, αλλά κυρίως έχοντας αγάπη και μεράκι για την δουλειά μας, εξασφαλίζουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα άριστης αισθητικής.

Αγία Τράπεζα- Ίλτσος Παντελής

Επικοινωνήστε μαζί μας για το προϊόν που σας ενδιαφέρει